Lemmikin tuhkaus

Eläintuhkaus on jatkuvasti yleistyvä käytäntö etenkin kaupungeissa. Eläinkrematorioita eli eläintuhkaamoja löytyy nykyään jo ympäri Suomea. Varhaisimmat eläinkrematoriot ja -hautausmaat maailmalla ovat jo yli 100-vuotiaita. Suomenkin vanhimmat eläinkrematoriot ovat toimineet jo usean vuosikymmenen ajan. Eläinkrematoriolla on usein oma hautausmaa tai muistolehto, joihin lemmikin tuhkan voi joko haudata tai sirotella. 

Kaikkia lemmikkeinä pidettäviä eläimiä tuhkataan, tosin suurin osa tuhkattavista eläimistä on kissoja ja koiria.  Myös lintuja, marsuja, hamstereita, kaneja ja matelijoita tuhkataan. Suurimmat Suomessa tuhkatut eläimet ovat olleet hevosia ja pienimmät kultakaloja.

 

Lemmikin tuhkan lopullinen sijoituspaikka

Lemmikin tuhka halutaan usein säilyttää uurnassa. Nyt Suomessa on saatavilla myös yksilöllisiä muistoesineitä ja muistokoruja, joiden valmistuksessa käytetään oman lemmikin tuhkaa. Näin lemmikin muisto seuraa helposti mukana myös vaihtuvissa elämätilanteissa. Tässä tapauksessa muun tuhkan voi halutessaan haudata tai sirotella.

 

Eläinlääkäriasemat ja eläinkrematoriot yhteistyössä

Useimmat eläinlääkäriasemat tekevät yhteistyötä eläinkrematorioiden kanssa, jolloin lemmikki toimitetaan tuhkaukseen eläinlääkärin kautta. Omistaja voi myös itse toimittaa lemmikkinsä suoraan eläinkrematorioon. Lemmikin tuhkaus suoritetaan joko yksilötuhkauksena tai yhteistuhkauksena.

 

Lemmikin yksilötuhkaus

Yksilötuhkauksessa lemmikit tuhkataan yksitellen ja jokaiselle lemmikille annetaan tunnistenumero, jolla varmistetaan tuhkan päätyminen oikealle omistajalle. Yksilötuhkauksen jälkeen lemmikinomistaja saa tuhkat itselleen. 

 

Lemmikin yhteistuhkaus

Yhteistuhkauksessa useampi lemmikki tuhkataan yhtä aikaa ja tuhkat haudataan eläinkrematorion toimesta.

Suomessa lemmikin tuhkat saa haudata maanomistajan luvalla minne tahansa. Usein tuhka tai osa siitä halutaan haudata tai sirotella paikkoihin, joihin liittyy hyviä muistoja kuten kotipihalle, kesämökille tai lenkkipoluille. Päätyi lemmikinomistaja mihin tahansa vaihtoehtoon, lemmikin tuhkaus voi olla tärkeä osa surutyötä, jolla jätetään jäähyväiset rakkaalle joskus pitkäaikaisellekin eläinkumppanille.

 Uurna lemmikillesi — oman lemmikin tuhkaa sisältävät muistoesineet, -korut ja uurnat - www.uurnalemmikille.fi

Lunna-design Oy  |  Upseerikuja 2 as 3, 13130 Hämeenlinna
 045 128 6096  |   info@lunnadesign.fiRekisteriseloste | Toimitusehdot